Precis som övriga europeiska börser vände Stockholmsbörsen upp under gårdagen. I den positiva vågskålen kom de amerikanska tillverkningssiffrorna in bättre än väntat vilket tillsammans med en större tilltro på framtiden hos de amerikanska inköparna fick riskaptiten att tillta. Banker och cykliska aktier gick starkt.
Efter en positiv öppning såg vi tvekan redan vid den 1080-nivån som efter några test fick säljarna att vakna till. Inte förrän efter lunch när dagslägsta 1064 (exakt stödet för ”magformationen” i måndags) testats kom köparna tillbaks och det blev en rallyliknande avslutning med en stängning på absolut dagshögsta 1086,5 vilket motsvarade en uppgång med hela 1,1 procent, trots den svaga inledningen.
Precis som föregående vecka avslutades förra veckan starkt i fredags men veckan som helhet stängde på minus 0,9 procent. Hittills i år har OMXS30 avancerat 10 procent. Igår steg hela 89 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. De senaste dagarna har allt fler aktier deltagit i uppgångar, en styrka enligt mitt synsätt. Omsättningen för OMXS30 uppgick igår till 12,5 miljarder kronor vilket var 3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Högst omsatta aktier under måndagen blev TeliaSonera (+1,0%), Volvo B (+1,6%) och Nordea (+0,5%). SSAB som jag rekommenderade igår steg 2,4 procent.
Inte heller igår var det någon sektor som noterades för nedgångar. Bästa sektorer under måndagen blev hälsovård och råvaror som steg 1,5 procent vardera.
Vi befinner oss fortfarande i en positiv del av månaden och det var många index och aktier som bjöd på spännande setuper med början i redan i fredags. Även om det såg lite skakigt ut inledningsvis under måndagen kom köparna tillbaks innan stoppnivåerna punkterats. Den starka avslutningen räcker säkert för att ge en bra start även på tisdagsbörsen. Vi ska dock göra oss beredda på att det kan komma bakslag när de närmaste motståndsområdena närmar sig. Imorgon kväll avtar den positiva månadseffekten men det behöver absolut inte innebära att det resulterar i en nedgång. Vi ska däremot vara beredda på att många index och aktier närmar sig sina högstanivåer samtidigt som vi ser en hel del varningssignaler. Det börjar bli syrefattigt när topparna närmar sig. På ovansidan bevakar jag 1128 och på nedsidan 1055. Däremellan ska vi vara beredda på tvära kast och hålla koll på gummisnodden som är ett bra hjälpmedel.
Tider som är intressanta idag:
– Kina: inköpschefsindex tjänstesektorn mars kl 3.00
* Australien: räntebesked kl 6.30
– EMU: PPI februari kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: industriorder februari kl 16.00
* Fed: protokoll från räntemötet den 13/3 kl 20.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
USA igår: Ett bättre amerikanskt inköpschefsindex än väntat stärkte riskaptiten globalt. Tillverkningstakten steg mer än väntat i februari. Fed indikerade dessutom åter att det kan komma ytterligare stimulanser för att stärka återhämtningen. I den negativa vågskålen tyngde sjunkande bygginvesteringar. Apple vände upp efter fredagens nedgångar och aktien avancerade ytterligare 3,2 procent.Bland råvarubolagen noterades uppgångar för bland annat kopparföretaget Freeport McMoran och aluminiumföretaget Alcoa, upp 2,8 respektive 1,5 procent.
S&P 500 inledde något skvalpande igår under ”amatörernas halvtimme” men klockan 16.00 (svensk tid) passerades första breakoutnivån och därefter dominerade köparna fram till en timme innan stängning. Dags- och årshögsta är nu 1422,4 och gårdagens stängning på 1419,0 motsvarade en uppgång med 0,8 procent.
Uppgångarna fortsätter och som det brukar vara när riskaptiten ökar går småbolag bättre än övriga sektorer. Igår steg Russell 2000 hela 1,2 procent och Nasdaq Composite 0,9 procent. Vi fick ett nytt femårshögsta hos DJIA och Nasdaq 100 är nu uppe på ett nytt 12-årshögsta. S&P 500 utmanar nu toppen från maj 2008. Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 14 procent färre än normalt.
Det är små rörelser på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei backar 0,3 procent medan Hang Seng i Hong Kong stiger 0,6 procent. Den Sydkoreanska börsen stiger med 1 procent. I Australien noterarar All Ordinaries för en uppgång med 0,2 procent.